Bezpieczne słodziki – aspartam

Zastosowanie słodzików w domu, w przemyśle spożywczym jest dziś bardzo szerokie. Jednym z najpopularniejszych jest niewątpliwie aspartam. W związku z tym, że na sklepowych półkach czekają dziś tysiące artykułów, które w swoim składzie mają ten właśnie dodatek, wskazane byłoby wiedzieć co nieco w tym zakresie. Szczególnie, że nie brakuje niepotwierdzonych i niestety niesłusznie krytycznych uwag na temat aspartamu.

 Image

A zatem warto poszukać, poczytać i odpowiedzieć sobie na pytanie czy aspartam jest szkodliwy. Prowadzone od wielu lat badania bezsprzecznie dowodzą, że nie ma żadnych związków między dopuszczalnym spożyciem aspartamu a przypisywanymi mu działaniami niepożądanymi czy nawet poważnymi schorzeniami. Na ważne poniekąd pytanie czy aspartam jest szkodliwy odpowiedzią może być dopuszczenie go do stosowania w przemyśle spożywczym m.in. przez amerykańską organizację FDA czy Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Aspartam został oficjalnie uznany za bezpieczny środek w roku 1981, po wielu latach testów i do tej pory podlega wnikliwym badaniom, aby rozwiać wszelkie wątpliwości i po raz kolejny odpowiadać „nie” na pytanie czy aspartam jest szkodliwy. Z drugiej strony warto wiedzieć to co ważne w zastosowaniu aspartamu, że jest bezpiecznym, słodkim dodatkiem do produktów dla chorych na cukrzycę, a jego kaloryczność jest znikoma.

%d bloggers like this: